Veelgestelde vragen

Wat is de nazorg bij de behandeling door een elektrotoom?

Baby’s:

Het advies na behandeling is gedurende 2 weken, minimaal 3x per dag de wond na te masseren. De wondgenezing in het mondgebied gaat zeer snel. De wond ziet er diamantvormig uit. Een aantal dagen na de ingreep kan het wondje er wit/geel kleurig bijna pus achtig uitzien. Dit is geheel normaal.

Zorg voor korte nagels en schone vingers, eventueel een medische handschoen of vingercondoompje i.v.m. infectie gevaar. Een koude vinger is aangenamer voor de baby

Uitgebreid instructie is te zien op: www.drghaheri.com/aftercare. Ons advies is de wond van de lip en/of tongde masseren gedurende 5 a 6 keer heen en weer te wrijven rondom de wond. En de nog 1 a 2x te liften.

Daarnaast zijn er nog oefeningen voor de tong:

Het filmpje https://vimeo.com/55658345 duurt 3 minuten en kan als voorbeeld dienen bij jonge baby’s . Zelf kan de nazorg beperkt worden tot 15 a 30 seconden. Het kan bij voorkeur vóór een voeding.

Voor oudere baby’s is het voorbeeld , https://www.youtube.com/watch?v=q9Io3Ush-S4

Deze tongoefeningen als het lukt ongeveer 1-3 keer per dag toepassen. De baby moet nu leren de tong goed te bewegen. Maak er een leuk spelletje van, zing of babbel gezellig met de baby. Verwacht niet direct resultaat, het kost tijd voor de baby om te wennen.

Kinderen en volwassenen:

Door minimaal 1x (het liefst 3x) keer per dag de lip op te tillen en de rek/spanning in de lip te voelen, weet u of het lipbandje niet is vast gegroeid.

Ook voor de tong geldt minimaal 1x per dag onder de tong te voelen of er geen spanning of weerstand waarneembaar is, waar eerst de tong vast zat.

Belangrijk is het gebit goed schoon te houden. De tanden kunnen gewoon gepoetst worden.

Oefening voor de tong zijn:

  • Uitsteken van de tong en daarbij omhoog en laag bewegen
  • Uitsteken van de tong en daarbij van links naar rechts bewegen
  • Aan een ijsje of ander voorwerp likken of zuigen, waarbij de tong met name gestimuleerd wordt actief te zijn.
  • Tong van links naar rechts, 10 x
  • Aanzuigen tegen gehemelte, 10 tellen vasthouden
  • Klakken , zo vaak als maar mogelijk.
  • Tong uitsteken, 10 x
  • Tongpunt van bovenlip naar onderlip, 10 x