Veelgestelde Vragen

Vermeerderen van de melkproductie

Vermeerderen van de melkproductie

Doordat je baby met een strakke tongriem en lipband minder effectief melk uit je borst kon krijgen, kan het zijn dat je melkproductie achterop is geraakt ten opzichte van je baby’s behoefte. Na de behandeling kan je baby stap voor stap leren om een beter vacuüm te creëren, waardoor hij de borst beter kan leegdrinken.
Om de productie weer af te stemmen op de behoefte van je baby, moet je vaak extra stimuleren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld vaker aan te leggen en tijdens één voeding een paar keer van borst te wisselen. Daarnaast kun je borstcompressie toepassen. Bijvoeden heeft een optimaal resultaat wanneer je de extra melk aan de borst geeft via een sonde of borstvoedingshulpset. Op deze manier stimuleert je baby de borst ten behoeve van de melkproductie, terwijl je kind tegelijkertijd via het slangetje de melk krijgt die via de borst nog niet (weer) beschikbaar is. Daarmee voorkom je dat je na het voeden aan de borst alsnog een fles moet nageven en ook heeft je kind op deze manier meer oefentijd aan de borst, zonder de verwarring van weer een fles erdoorheen. De mondmotoriek en de drinktechniek raken zo sneller op de borst afgestemd dan wanneer je baby langere tijd twee technieken door elkaar heen moet toepassen. Hier vind je een filmpje dat uitlegt hoe je dat eenvoudig doet. Hier zie je hoe je de hulpset van Medela kunt gebruiken.

In deze video van kinderarts Jane Morton kun je zien hoe je tijdens het kolven compressie en massage kunt inzetten voor een optimale melkopbrengst. Ook laat ze goed zien hoe je met de hand kunt kolven; ook dit kan helpen om je productie verder omhoog te brengen. Overweeg ook om te clusterkolven of powerkolven.

Wanneer je te maken hebt met een teruggelopen melkproductie die is gerelateerd aan een te strakke tongriem of lipband, heb je met je baby vaak al allerlei pogingen ondernomen om de problemen samen te overwinnen. Soms is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Dat is een reden waarom het wellicht een goed idee is om een lactatiekundig consult in te plannen. De lactatiekundige kan samen met jou alles nog even goed op een rij zetten en kijken waar er nog verbetering mogelijk is. Ook kan ze je op weg helpen als je kruiden of medicatie zou willen gebruiken om je melkproductie verder op te voeren. Door af en toe even bij het consultatiebureau binnen te lopen, ook als je geen afspraak hebt, kun je zelf met een zekere regelmaat je baby even wegen. Voor sommige ouders werkt dit heel geruststellend: zien dat je baby voldoende aankomt, kan veel zorgen wegnemen. Tegelijkertijd is het zo dat als je zou zien dat je baby niet voldoende groeit, je er op tijd bij bent om andere stappen te zetten die jullie weer naar een opgaande groeilijn kunnen brengen.