Veelgestelde Vragen

Tips verbeteren drinken aan de borst

Tips verbeteren drinken aan de borst

Na de behandeling kan het zijn dat je kindje anders moet leren drinken, omdat de tong vast gezeten zat. Nu de tong los is, is het alsof je je been uit het gips krijgt, je moet opnieuw leren lopen. Daardoor kan de baby een dag of iets langer mopperig zijn. Des te ouder de baby des te langer moest de baby compenseren om toch melk te kunnen krijgen, bedenk ook dat je baby in de baarmoeder al vruchtwater dronk met een tong die vast zat. Je baby heeft even tijd nodig om op een “nieuwe” manier te gaan drinken.  De tongspelletjes kunnen het beste voor voedingen gedaan worden om de tong uit te dagen meer verschillende bewegingen te gaan maken. Het strekken van de hele tong naar het gehemelte stimuleert de beweging naar boven, deze is essentieel voor het goed vacuüm creëren en voorkomt opnieuw vastgroeien.

Soms is de overgang groot en kan een baby wel wat hulp gebruiken om de overgang wat te vergemakkelijken. Bij borstvoeding is het goed om je lactatiekundige te vragen voor een consult. Een andere houding kan handig zijn en tips voor optimaal aanleggen of tijdelijk een tepelhoedje. Ook bij het kiezen van de de juiste maat tepelhoed (Philips Avent van de drogist is vaak onhandig in gebruik), vaak is Ardo of Medela Large of Medium de beste en bij hele grote tepels heeft Mamivac een nog grotere maat. Kijk goed naar dit filmpje voor juist gebruik.

Als een baby niet direct wil aan happen kan je je baby eerst wat rustiger krijgen met wat vingervoeden zoals hier, je kan ook een spuitje gebruiken zoals deze vader. Je kan je baby bijvoorbeeld 10-30 ml even laten drinken. Masseer de handpalm, dit stimuleert het aanhappen en zuigen.

Het kan zijn dat je productie is gaan achterlopen door het niet optimale drinkgedrag vóór de behandeling. Kijk ook even bij deze FAQ.

Een manier om de baby aan de borst te krijgen kan is hem of haar even met paced bottle feeding te laten drinken. Doe dat dicht bij je blote borst (met de tepelhoed erop als dat beter gaat) en als de baby rustig wordt, switch je naar de borst zonder de baby te verplaatsen. Als er nog langer bijgevoed moet worden, bijvoorbeeld omdat je productie is gaan achterlopen kun je beter aan de borst bijvoeden met een slangetje, dit is heel eenvoudig en bevordert het terug gaan aan de borst en je melkproductie tegelijkertijd, bovendien hoef je dan niet meer te kolven en drinkt je baby in één keer zijn totale voeding in plaats van eerst de borst en dan nog de fles.